Een van de meest gestelde vragen aan mij als schrijfcoach is: “Ja maar Ils, hoe BEGIN je dan met schrijven?” Goeie vraag, antwoord ik dan.  😊 Het antwoord op die vraag is enigszins cryptisch: Begin gewoon met schrijven! Ergens. Maakt niet uit waar! Nee, echt niet! Dat is namelijk ‘the art of the start’. En in dit geval de kunst van het beginnen met schrijven… Gebruik de inspiratie die je al wél hebt! Begin daarmee. En tegelijkertijd is dat dus ook dé uitdaging. Het is dus goed om je er bewust van te woorden wat voor JOU werkt bij het schrijven! #bewustwoording dus…

 

Hardnekkig schrijfmisverstand
Het is namelijk een hardnekkig schrijfmisverstand dat je altijd bij het begin van je tekst ‘moet’ beginnen. Met een leuke, goede titel bijvoorbeeld. Of met een goed intro. En daarna dat je daarna pas de rest ‘mag’ schrijven. En daarna pas je slotalinea. En natuurlijk je onmisbare call-to-action.

 

Prima schrijfmethode
Het is natuurlijk een prima schrijfmethode om in deze volgorde je teksten te schrijven. Sterker nog: deze schrijfmethode raad ik altijd van harte aan. Waarom? Omdat een vaste volgorde je houvast kan geven bij het schrijven: alle elementen van een goede zakelijke tekst zitten er namelijk in. Bonustip: Zie ook dit blog met 10 tips voor een onweerstaanbaar blog.

 

Maar wat nou als…
Maar wat doe je dan als je opeens drie geniale tips bedenkt die je graag met je volgers wilt delen? Maar je hebt nog een flauw idee voor een leuke titel of openingszin? Maar wat nou als je alleen een goede call-to-action hebt bedacht die je wilt gebruiken (zoals inschrijving voor je nieuwe supergave training)?

 

SCHRIJF!
Dan zeg ik: SCHRIJF! Gebruik de inspiratie die je al wél hebt. Dus zet die goede ideeën die je al wél hebt bedacht alvast op papier. Ik ga zelf nergens heen zonder mijn onmisbare notitieblokjes, want bij mij komen veel goede ideeën spontaan op tijdens bijvoorbeeld het autorijden. Als ik dan thuis ben, werk ik die inspiratie alvast helemaal uit. Dan is dat gedeelte van de tekst alvast klaar. Fijn toch? En ga ik later aan de slag met de rest van mijn tekst.

 

Goed nieuws voor perfectionisten
Voor de perfectionisten onder jullie (ik weet dat die er zijn 😊): mijn teksten zijn ook zelden in één keer ‘perfect’. Voor zo ver dat natuurlijk bestaat he. Vaak zit de meeste tijd namelijk in het herschrijven:  in het finetunen. Een mooi zinnetje hier. Even een paar sterkere woorden daar. Die ene zin verplaatsen naar een betere plek. Een zin die toch niet zo goed past deleten…

En als ik eenmaal in die schrijfflow zit, dan komt ook de rest vanzelf wel. Zoals ook uiteindelijk die leuke titel die ik nog zocht. Soms komt die inspiratie zelfs pas een paar dagen later. En dat is okay.

 

Niet blijven ploeteren
Komt er echt niet meer inspiratie op? Soms lukt het gewoon even niet om je inspiratie en de juiste woorden te vinden. Ook dat is okay. Blijf dan niet achter je laptop naar je scherm zitten staren of eindeloos ploeteren met je tekst.

Ga liever even iets anders doen om je hoofd leeg te maken. Ga een blokje om (goed voor je inspiratie en je 10.000 stappen per dag #justsaying). Ga desnoods even stofzuigen (hmm, okay dat is ook niet mijn favoriet bezigheid maar je snapt vast wat ik bedoel: ). Of ok, ga even iets anders doen. Dat is veel effectiever! Want vaak komt die inspiratie vanzelf als je (letterlijk) even afstand neemt van je tekst.

 

Extra inspiratie nodig?
Heb je toch nog extra inspiratie nodig? Reserveer je eigen gratis inspiratie-sessie van 20 minuten. Dan denk ik even met je mee! En heb je straks weer superveel inspiratie! Yay!