Hoe je als ondernemer deze koffie-valkuil vermijdt

bewustwoording, ondernemen, schrijfcoach, schrijven, tekstschrijver, ilse de boer, copywriter, teksten,

“Oh, wij moeten écht een keer een bakkie koffie doen.” Waarschijnlijk herken je deze spontane uitnodiging wel. Van iemand die je net hebt ontmoet tijdens een netwerkbijeenkomst, een training of andere gelegenheid. ?

Als je mij al wat langer volgt via deze blogs, mijn tweewekelijke ilspiratiemails of via social media, dan weet je dat ik dol ben op heerlijke cappuccino’s (liefst met verse appeltaart, carrotcake of citroenmeringuetaart #mmm).


De valkuil van koffie


Toch schuilt in al die spontane koffietjes ook een grote valkuil (waar ik zelf ook een aantal keer met open ogen ben ingetuind, hoor). Zeker toen ik 11 jaar geleden net begon als freelance tekstschrijver (en kersverse wist-ik-nog-veel ondernemer). Tijdens zo’n uitgebreide koffiedate met een mede-ondernemer deelde ik namelijk spontaan en royaal heel veel goeie schrijftips en marketingtips, en beantwoordde ik enthousiast alle mogelijke communicatievragen.  

Want dat vind ik nu eenmaal leuk. Dan ga ik AAN. En ik ben er ook nog eens goed in. ? Om na afloop echter wel te concluderen dat ons gesprek vooral eenrichtingsverkeer was geweest. Van mij naar de ander. Hmm. Goh. Zeker als ik vervolgens he-le-maal niets meer van die ander hoorde. Hmm. Goh. #leermomenten ?


Andere aanpak


Tegenwoordig pak ik dat anders aan. Tegenwoordig deel ik die goeie tips via een ‘telefonisch bakkie koffie‘. Van maximaal 20 minuten. Maximaal drie sessies per week. Op de momenten dat het mij het beste uitkomt.

Omdat ik het nu eenmaal superleuk vind om mensen – zoals jij – blij te maken. Ik geloof ook  heilig in de kracht van wederzijds delen en elkaar zo verder helpen. Omdat ik toch altijd die helper zal blijven. En ook omdat deze gratis feedback- en meedenksessies ook voor mij heel leerzaam en inspirerend zijn. Zodat het niet alleen maar eenrichtingsverkeer is.


Uitgebreide Bewustwoording schrijfcoaching


En iedereen die meer hulp wil met teksten? Die is van harte welkom bij mij in Amsterdam (of via Skype) voor een uitgebreide sessie, waarin je me alles mag vragen over jouw teksten en jouw positionering.

Dan deel ik nog heel veel andere – betaalde – tips en geef ik nog meer schrijfcoaching, speciaal voor jou. Tips en feedback over jouw verhaal, jouw blogs, de teksten op jouw website, jouw ideale klant. Het is maar net waar jij in vastloopt of waarover jij nog geen goed gevoel hebt. Dan kunnen we nog veel meer bereiken met jouw bewustwoording. Samen. Als jij bereid bent om in jezelf en jouw bedrijf te investeren. ?


Gelijkwaardigheid & zakelijkheid


Begrijp me goed he; samen een ‘live’ bakkie koffie doen is een heerlijke manier om kennis te maken met andere ondernemers en mogelijke opdrachtgevers. Om elkaar te leren kennen, te sparren, te delen, te inspireren en verder te helpen. Ik hou ervan.

Maar dan wel op basis van gelijkwaardigheid. Met een zakelijke (!) insteek en dus ook een zakelijk DOEL. Hoe gezellig en lekker die koffie en taart ook mogen zijn. ?


Lastig grenzen aangeven


Voor veel ondernemers is die grens tussen ‘een bakkie doen’ (om kennis te maken en uit te wisselen) en ‘zaken doen’ nog lastig. En dat snap ik. Toch is het goed je ervan bewust te zijn dat er wel degelijk een verschil is. Zeker als de balans tussen geven en nemen scheef is. En jij daarbij aan het kortste eind trekt. Want dat voel je. Want dat is helemaal niet leuk. Toch?

En laten we eerlijk zijn: het kan niet de bedoeling zijn dat je TE veel kennis zomaar gratis en voor niets weggeeft. Ook al bestaat er zoiets als overvloed. Je bent tenslotte ondernemer. Met de bedoeling om geld te verdienen zodat je je rekeningen kunt betalen en al die leuke dingen kunt doen. #justsaying…Alleen halen = betalen


Zoals
 een marketingcoach het ooit zo mooi verwoordde tijdens een seminar: “Als ze alleen maar komen ‘halen’, moeten ze gewoon betalen. Anders doe je jezelf tekort.” ? En daar had die marketingcoach zeker een punt.


Daarom drink ik niet meer zomaar met iedereen een bakkie. Ik heb er de tijd niet voor (en ik zou er bovendien van dichtgroeien *ahem*). Ik kijk (en voel) eerst wat de intentie is van de ander. En ik bepaal daarna of we wel of niet live afspreken. Of dat ik ze een gratis telefonische sessie aanbied. Dan zien we daarna wel verder. 


Herkenbaar?


Hoe zie jij dit? Ga jij zomaar met iedereen koffie drinken ☕️??☕️ of maak je hierin bewuste keuzes? Of heb jij nog goede tips hierover? Leuk! Laat het me nog even weten? Daar ben ik heel benieuwd naar!

Groetjes,

Ilse 


PS: Herken jij dat je soms TE veel van jouw prachtige kennis en ervaring – helemaal gratis en voor niets – weggeeft? En wil je graag wat concrete tips hoe je hierin jouw grenzen stelt, en hoe je jouw aanbod goed afbakent? Zullen we dan eens een (gratis) telefonisch bakkie doen? Want het zou toch zonde zijn als je jezelf (en daarmee je omzet) tekort doet… Meld je hier gewoon even aan!

PPS: wil je meer tips lezen over schrijven, #bewustwoording en marketing? Volg me dan op Instagram of 
Facebook: hier deel ik elke week praktische tips om jouw teksten te versterken! Leuk om te lezen in je koffiepauze. En nog gratis ook ?

Vind je dit bericht interessant? Deel het via onderstaande buttons.

magazine, gratis magazine, gratis e-magazine, bewustwoording, schrijfmagazine, schrijven, teksten, schrijfcoach, schrijven als een pro, copywriting, tekstschrijver,

Download nu GRATIS het nieuwe E-magazine Schrijven als een Pro!

Something went wrong. Please check your entries and try again.
Foto Ilse groen jurkje groene achtergrond PhotoA.nl_180105_62689_M

Hi! Ik ben Ilse de Boer, schrijfcoach, storyteller en tekstschrijver. Worstel jij nog met het schrijven van je teksten? Voelen ze nog niet goed, of trek je nu nog te weinig leuke klanten aan? Ik help ook jou graag om betere teksten te schrijven om jouw ideale klanten aan te trekken! Lees meer over mij

Ben je nog niet happy met jouw teksten? Loop je vast met schrijven? En wil je graag dat ik even met je mee kijk? Meld je gerust aan voor jouw gratis telefonische sessie van 20 minuten! Ik beloof je dat je daarna een stuk blijer bent met je teksten!

Wil je elke twee weken – helemaal gratis – slimme marketingtips én schrijftips ontvangen?

Mis ze niet! Laat geen omzet liggen en blijf je concurrenten een stap voor met jouw sterke teksten. Vul je naam en e-mailadres in, en alle schrijftips komen vanzelf in je inbox!

Please enter your name.
Please enter a valid email address.
Something went wrong. Please check your entries and try again.

CONTACT

Bewustwoording.nl
Ilse de Boer
Admiraal de Ruijterweg 55-3
1057 JW Amsterdam
ilse@bewustwoording.nl

KvK 34296021
BTW: 1852.15.269.B.01

GRATIS

GRATIS mini schrijftraining
' Zo schrijf je teksten die werken'  

GRATIS E-magazine: 
 Schrijven als een Pro 

GRATIS Marketing !BOOST! sessie

GRATIS de leukste schrijftips