Overwin je writer’s block

writer's block, writersblock, writers block, bloggen, blogcoach, blog schrijven, blogger, schrijven, teksten, schrijfcoach, schrijftraining, schrijfcoaching, bewuwtwoording, ilse de boer, marketingcoach

Zo’n akelig leeg beeldscherm.
Waarop allang al je supergave, waardevolle en inspirerende blog had moeten staan (no pressure he).

 

Een licht gevoel van paniek bekruipt je.
En je hoort het nare stemmetje van je innerlijke criticus:

 

Zie je nou wel, jij bent gewoon helemaal geen goede schrijver. Geen goede blogger. Wat denk je wel niet. Wie ben jij nou helemaal om te gaan bloggen. Wie zit er nou op jou te wachten. Tsk. ?”

 

Uitstelgedrag…

Ouch.
Je haalt met een diepe zucht nog maar een kop sterke koffie.
Je geeft de planten (alweer) water.
Je googelt op ‘writer’s block overwinnen’. Leest een paar interessante artikelen met schrijftips.

 

En je hebt nog steeds geen inspiratie. Want waarover moet je nou schrijven? Is het wel interessant genoeg wat je wilt delen? Uhm. Hoe schrijf je eigenlijk een goed blog? ?

 

Zuchtend check je nog even je Facebook. Instagram. LinkedIn. Natuurlijk bekijk je in één moeite ook nog even het laatste nieuws op Nu.nl. En oeh, gaaf: je klikt op die link in *pling* de mail die nét toevallig binnenkomt over de uitverkoop van je favoriete kledingmerk.

 

Uitstelgedrag, noemen ze dat ook wel. Ook wel vluchtgedrag genoemd. ?

 

Paniek! Een writer’s block… 

Want een uur later heb je nog geen letter van je blog getypt. En je voelt je paniek stijgen, want je moet tenslotte vandaag een blog publiceren want je moet tenslotte zichtbaar zijn want je moet tenslotte geld verdienen. Toch? Herkenbaar?

 

Hoe overwin je een writer’s block? 

Tsja, zo’n writer’s block. Waar komt dat dan vandaan? En nog belangrijker: hoe kom je er vanaf? In dit blog lees je wat een van de belangrijkste oorzaken is van een writer’s block. Uiteraard geef ik je ook tips hoe je jouw writer’s block te slim af bent.

 

Oorzaak nr 1 writer’s block: ANGST

Waarover moet ik nu weer bloggen?
Is mijn blog wel goed genoeg? Leuk genoeg? Waardevol genoeg? Origineel genoeg? 
Weet ik wel genoeg over het onderwerp waarover ik wil bloggen?
Zitten mijn lezers wel te wachten op weer een blog van mij?

 

Zomaar wat gedachten van de gemiddelde blogger. Komen ze jou bekend voor? Ik kan je vertellen dat elke blogger, elke copywriter en zelfs elke bestsellerauteur last heeft van schrijfonzekerheid. En eerlijk is eerlijk: ook ik worstel af en toe met mijn onzekerheid als ik aan het schrijven ben. Dit komt mij dus ook bekend voor…

 

Bewustwoording: wat houdt je nu nog tegen?

Het lijkt misschien een inkopper, maar hoe meer je die schrijfangst laat overheersen, des te moeilijker het wordt om toch achter je laptop te kruipen om je nieuwe blog te schrijven.

 

Vraag jezelf daarom eens af waar je nou zo bang voor bent? Wat je weerhoudt om lekker te gaan schrijven over jouw prachtige vak, en jouw blog online te zetten? Als je je daar bewust van bent, zal het makkelijker zijn om dit te tackelen. Om wel weer die mooie woorden te vinden. Om jouw missie en jouw prachtige unieke aanbod te beschrijven. Want dat is waar bewustwoording voor mij om draait: bewust zoeken naar de woorden die passen bij jou en jouw bedrijf.

 

Minder stress bij het schrijven 

Inmiddels schiet ik veel minder in de stress als ik vastloop met schrijven. Omdat ik gelukkig genoeg manieren heb ontdekt om mijn writer’s block te slim af te zijn. Ik volgde in de afgelopen jaren allerlei schrijftrainingen en webinars, en ik las enorm heel veel boeken over schrijven. Dat zorgde ervoor dat ik steeds meer kennis en ervaring kreeg, en daarmee schrijfzelfvertrouwen!

 

Vastlopen met schrijven? Weg van je laptop

Ik weet ook dat achter mijn laptop blijven zitten niet de manier is om mijn writer’s block op te lossen. Met een oldskool schrijfblok op de bank liggen helpt mij wel. Met liefst een grote cappuccino en een Tony Chocolonely (zeezout caramel). Ik kan het je aanraden ?.
Tip: ontdek voor jezelf wat jouw favoriete schrijfplek en schrijfmoment is om een nieuw blog te bedenken. Of elke andere tekst natuurlijk.

 

Mijn writer’s block AHA-moment 

Mijn belangrijkste inzicht? Ik leerde vooral te relativeren. Toen ik ooit tegen mijn eigen coach opbiechtte dat ik bang ben voor kritiek, gaf ze mij een enorme eyeopener met haar reactie.

 

“Aha.  Je bent dus bang voor kritiek. En, uh, krijg je die dan ook weleens?”

 

En BAM, die kwam binnen. Want nee. Die kritiek krijg ik nooit. (dank nog, Karin ??)
Dus mijn vraag aan jou is als jij bang bent voor kritiek:

 

?is jouw angst voor kritiek wel reëel?

 

Ter relativering… 

Ja, blogs zijn belangrijk voor je zichtbaarheid, je gunfactor en je expertstatus. Daarom zijn je blogs zeker belangrijk voor je omzet. EN (!)  ? daarnaast zijn er OOK nog heel veel andere marketingmogelijkheden om meer klanten te krijgen! Het zou ook niet goed zijn als echt de heeeele toekomst van je bedrijf uitsluitend zou afhangen van de kwaliteit van je blogs. Toch?

 

Blogs zijn een van de marketingmiddelen. Niets meer en niets minder.  En als je voelt dat je blogs nog verbetering nodig hebben, zoek dan hulp. Bij een schrijfcoach bijvoorbeeld 😉

 

Blijf bloggen! 

Dus blijf bloggen. Blijf zichtbaar. Stop met twijfelen. Ook al is je blog misschien nog niet helemaal perfect (volgens jouw eigen hoge lat dan he), zet je blog toch online. Laat van je horen. Want er zijn heel veel potentiële klanten die nu nog op jou wachten! Veel plezier bij het schrijven van je nieuwe blog!

 

Hulp nodig met bloggen? 

En weet dat je me altijd kunt mailen als je even vastloopt via ilse@bewustwoording.nl, of een gratis Marketing !BOOST! kunt reserveren. Omdat ik weet hoe rot het is als je vastloopt met schrijven. Omdat ik weet hoe fijn het is als iemand je even helpt met je tekst.

Veel schrijfplezier en inspiratie!
Ilse

 

PS: Ben jij klaar met je writer’s block? Wil jij gewoon leuke teksten te schrijven, zonder dat je hoofd zich met jouw schrijfkunsten bemoeit? Wil je meer plezier in het schrijven, en je zekerder voelen omdat je weet hoe je goede teksten schrijft? ? Schuif dan aan voor mijn  Feelgood Schrijfcoaching! In 2,5 uur gaan we samen met jouw teksten aan de slag (je website, je blogs of de mailings in je funnel). Ik beloof je dat je na onze sessie met een extra schrijfboost, een klein vreugdesprongetje en heel veel schrijfinspiratie naar huis gaat! YEAH!

 

PPS: Nieuwsgierig waarom andere ondernemers zo blij waren met mijn schrijfcoaching? Je leest het hier.

Vind je dit bericht interessant? Deel het via onderstaande buttons.

2 reacties

  1. Karin Kleijn op 6 oktober 2018 om 18:56

    Fijn dat mijn opmerking je over je kritiek-angst heeft heen geholpen. Enne.. nooit meer bang voor zijn hè?    • ilse de boer op 23 oktober 2018 om 13:46

      Haha, je hebt je credit gevonden. En nope, het zal altijd wel een beetje spannend blijven maar je inzicht heeft me echt geholpen. Tnx!Hebben? Klik op de afbeelding! :-)

Download nu GRATIS het nieuwe E-magazine Schrijven als een Pro!

Something went wrong. Please check your entries and try again.
Foto Ilse groen jurkje groene achtergrond PhotoA.nl_180105_62689_M

Hi! Ik ben Ilse de Boer, schrijfcoach en storyteller! Worstel jij nog met het schrijven van je teksten? Voelen ze nog niet goed, of trek je nu nog te weinig leuke klanten aan? Ik help ook jou graag om betere teksten te schrijven om jouw ideale klanten aan te trekken! Lees meer over mij

Ben je nog niet happy met jouw teksten? Loop je vast met schrijven? En wil je graag dat ik even met je mee kijk? Meld je gerust aan voor jouw gratis telefonische sessie van 20 minuten! Ik beloof je dat je daarna een stuk blijer bent met je teksten!

Wil je elke twee weken – helemaal gratis – slimme marketingtips én schrijftips ontvangen?

Mis ze niet! Laat geen omzet liggen en blijf je concurrenten een stap voor met jouw sterke teksten. Vul je naam en e-mailadres in, en alle schrijftips komen vanzelf in je inbox!

Please enter your name.
Please enter a valid email address.
Something went wrong. Please check your entries and try again.

CONTACT

Bewustwoording.nl
Ilse de Boer
Admiraal de Ruijterweg 55-3
1057 JW Amsterdam
ilse@bewustwoording.nl

KvK 34296021
BTW: 1852.15.269.B.01